Невероятното обаяние на този красив скъпоценен камък го прави особено желан и ценен на всякъде по света. Това е и главния фактор за постоянно растящото му търсене и цена. Но не тя е определяща, а стойността, която му е дала природата!
Според класическите разбирания камъните се делят на скъпоценни и полускъпоценни. Рубинът се нарежда заедно с диаманта, сапфира и топаза сред най-желаните минерали в Света. Още от древни времена той е бил сочен за „Кралят на скъпоценните камъни“. Червеният му цвят символизира едновременно страст и сила, любов и приятелство.
В по-ранни времена хората вярвали, че небето представлява огромен син сапфир, в който Земята е вградена. Едва ли може да се намери по-добра метафора, с която да се опише красотата на този безупречен камък! И сигурно не е случайно, че това бижу може да бъде видяно не в един, а във всичките небесни нюанси - от дълбокото мистично синьо на вечерното небе, до слънчевото светлосиньо на прекрасния летен ден.
Ръчно изработените бижута са най-лесният начин да бъдем уникални. Те са онази част от нашата визия, от нашата личност, от нашата душа, която ни прави неповторими. Те са чудесен аксесоар, който може да превърне дори и най-обикновената ни визия в изключителна!
Най-желаният член от семейството на кварца! Поради неповторимия си лилав цвят, аметистът дълго е бил сред предпочитаните скъпоценни камъни от краслски особи и хора с положение. До края на 19ти век, преди да бъдат открити богати залежи от минерала в Южна Америка той е бил по-ценен, дори от диаманта.
Един от най-красивите минерали със син цвят в природата! Кианитът се отличава с ослепителни нюанси на синьото, по някога с ясно очертано зониране и то в един и същи кристал. Кианитът всъщност е алуминиев силикат с химична формула Al2SiO5. Интересено е да се отбележи, че абсолютно същата химична формула той споделя с още два минерала - Андалузит и Силиманит.
Разделението на камъните датира някъде от средата на 19ти век. Тогава четири вида камъни си присвояват титлата скъпоценни. А това са именно Диамант, Сапфир, Рубин и Изумруд, всички други остават полускъпоценни. Ако желаете да научите, до колко коректно е подобно разделяне, бихте могли да прочетете статията ни на тази тема!
Името му произлиза от старогръцката дума "apatein", което в превод означава - измамен. Дължи се на сходството му с редица други минерали. Още интересни факти за Апатита бихте могли да научите ако прочетете цялата тема!
Повечето от нас, може би имат бижу изработено от неблагородни метали. И най-вероятно сте си задавали въпроса, как да удължим животът им за да ни радват по-дълго? С тази статия, в няколко елементарни стъпки ще споделим нашия опит за съхранение на металните елементи.
Всички са чували за гривни Шамбала. В тази статия ще Ви покажа как се правят, но преди всичко бих желала да Ви запозная с посланието, което носят. За тези, които не им е интересно биха могли да прескочат директно към упътването, ако въпреки това решите да продължите с четенето се надявам следващите редове да са Ви интересни.