Шамбала, какво и как?

Публикувана на: 2015-01-03 18:43:03
Категория: Материали и техники за изработка на бижута

Вълшебното кралство.

 Малко хора знаят, че всъщност това е митично кралство, за което легендите говорят, че се намира някъде в снежните върхове на Тибет. Малцина са го виждали и още по-малко са били допуснати там. Това е място на просветление, мъдрост и душевен мир. Според легендите, това е по-скоро място, което ние наричаме "рай". Думата "Shambhalla" е от санскрит и буквално означава "място на покой". Митовете разказват, че кралят на Шамбала заминал в Индия при самия Буда, чиито учения той усвоява и пренася обратно в кралството. Смята се, че единствено човек с чиста душа би могъл да живее в Шамбала. Там той ще се избави от страданията и ще се наслади на абсолютното щастие и душевен мир. Жителите му са безсмъртни и притежават свръх-естествени сили. Място, където не съществуват несправедливости, а единствено любов!

Шамбала в съвремието.

 Много съвременни изследователи вярват, че това място съществува и са правили опити за откриването му. Някои от тях твърдят, че са го виждали, но никой до сега не е успял да посочи точното му местоположение на картата. Всички от тях обаче са категорични за едно, че се намира някъде в планинските райони на Евразия. Според някой, когато човек минава в близост до Шамбала, той започва да бърка посоките и възприятията му за физическия свят стават неясни. Интересно е да се отбележи, че дори Хитлер е бил повлиян от легендите за вълшебното кралство. Всъщност той е бил доста повлиян от окултното, като пример би могла да се даде свастиката, която неизменно повечето хора свързват именно със знака на нацистите. Това всъщност е древен индийски символ означаващ – нерушим добър късмет. Хитлер изпраща няколко експедиции до Тибет, които да осъществят контакт с Шамбала с цел да им помогнат да управляват света. След Нюрнбергският процес, преди нацистките лидери да бъдат екзекутирани се докладва, че някои от тях са провели непозната за нас религиозна церемония, водена от мъж, който е държал ключовете за Агарта (едно от многото имена на Шамбала). Съществуват още много легенди за Шамбала, коя от коя по-интересни, но във всички тях посланието е едно: Това е място на мир и спокойствие, място на пречистване, просветление, и любов. Именно и това значат гривните Шамбала, като всяка една носи послание от вълшебното кралство в себе си.

Гривните.

 По принцип от векове гривните се изработват с мъниста от кости, дърво или полускъпоценни камъни. През последните години някои холивудски звезди наложиха гривните с мъниста с кристали. Без значение вида мъниста, техниката за изработване на тези гривни е една и това е мекраме! По-долу ще Ви покажа, как се плете гривна от полускъпоценни камъни именно с тази техника.


За целта сме избрали един интересен модел, който включва различни техники за изработването на гривна Шамбала. Гривничката в този урок  е за ръка с обиколка  16-17см. Размерът винаги може да бъде коригиран спрямо обиколката на китката. 

Гривна Шамбала

Материалите, които сме подбрали за изработката на това бижу са:


Зебра Яспис 10мм. - 11бр.

Хематит 8мм. – 2бр.

Разделител с кристали 8мм. - 2бр.

Основен шнур (кафяв) – 40см.

Бял шнур за оплетка на камъните 2бр.* 30см.

Кафяв Шнур за закопчалка - 30см.

В следващите няколко прости стъпки ще опиша с подробности целият процес на изработване. Надявам се да е по-разбираемо от колкото объркващо :)

Стъпка 1 Техника на оплитане.

Най-важно е техниката на оплитане, тя не е толкова сложна, колкото изглежда.  Усвоите ли я веднъж, всичко останало е въпрос на въображение. В редовете по-долу със снимки и кратки пояснения ще се опитам да я направя по-разбираема.

 

Поставете онсновният шнур (кафяв) и го фиксирайте с тиксо в горния край. Намерете средата на белият шнур и го поставете под онсовния (кафяв), така че и от двете страни той да бъде с еднаква дължина. Белият го разделяме на две части, лявата - 1, дясната - 2. През цялото време водещ  е шнур  1. Той винаги минава над основния шнур  и под шнур 2. Шнур 2, обратно на шнур 1 минава под основния и над шнур 1, независимо от страната на която се намират. Желателно е да стягате възлите с развномерна сила, за да станат еднакви. (Колкото пъти препрочитам написаното от мен, толкова по-малко си разбирам, но всъщност след няколко възела картинката се изяснява :) На долните снимки е визуализирано това, което имам предвид в горните редове.

Стъпка 1.1 ШамбалаСтъпка 1.2 Шамбала

Стъпка 2 Нанижете мъниста

След направата на два възела, нанижете едно от мънистата . Обърнете внимание, че шнур 1  е в начална позиция  ( от лявата страна).

Стъпка 2.1 ШамбалаСтъпка 2.2 Шамбала

Стъпка 2.3 ШамбалаСтъпка 2.4 Шамбала

Стъпка 2.5 Шамбала

Повторете Стъпка 1 и Стъпка 2 докато камъчетата станат 4бр.

Шамбала 4 камъчета

Стъпка 3 Завършване на шнура.        

След нанизването на 4 камъчета е време да завършим шнура. Това се прави в края на оплетката, с цел да избегнем разплитане. Шнуровете, които предлагаме са полиестерни и могат да се топят. Режем двата края и внимателно със запалка стапяме шнура.

Стъпка 3.1 ШамбалаСтъпка 3.2 Шамбала

Стъпка 4 Камъни с разделители

Нанизваме 3бр. камъчета с 2бр. метални разделители, които няма да бъдат оплетени.

Стъпка 4 Шамбала

Стъпка 5 Оплетка от долу на горе.

За да направите възлите симетрични  е нужно да започнете плетенето от долу на горе. За целта нанижете предварително четирите камъчета, които ще вплетем. И повторете отново  Стъпка 1 и Стъпка 3, докато вплетете всичките четири камъчета. След, което отново завършваме със стапяне на двата края.

Стъпка 5.1 ШамбалаСтъпка 5.2 Шамбала

Стъпка 5.3 Шамбала

 

Стъпка 6 Закопчалка.

 Изравняваме двата края, на нашата гривна. Този път основата ще бъдат двата изравнени шнура, около които ще направим оплетката.  За наше улеснение бихме могли да ги фиксираме отново с тиксо, както се вижда на снимката.

Стъпка 6.1 Шамбала

Повтаряме Стъпка 1 до получаване на желаната дължина и завършваме със Стъпка 3.

Стъпка 6.2 Шамбала

Стъпка 7 Последни детайли

За завършек на двата края може да сложите камъчета по избор, в случая съм избрала Хематит 8мм. Това се прави с цел да не се изниже закопчалката и камъните при отпускане или регулиране на самата гривна. Не е задължително да сложите камъчета, но задължително трябва да се ограничи шнура да не се изниже, като това би могло да стане и с обикновен възел.

Стъпка 7 Шамбала

Благодаря на всички имали търпението да прочетат цялата тема :) Надявам се да Ви е била, поне малко интересна и полезна.