Ларимар - камъкът на Карибите!

Публикувана на: 2017-04-01 19:37:21
Категория: Скъпоценни камъни

                                                                                 Ларимар

Ларимарът се състои основно от минерала Пектолит. Тои притежава твърдост по скалата на Моос 4.5 – 5, което го прави сравнително мек минерал, какъвто е и апатита. Единственото място на света, където тази разновидност на синия Пектолит може да се открие е Доминиканската република, което го прави изключително рядък и желан!

 

          Историята

 

        Доминикана е тропически рай, на север граничи с Атлантическия океан, а на юг с Карибско море. Именно тя е и единствения дом на този обаятелен скъпоценен камък. Първият човек открил го през далечната 1926г. в планините на югозапад от Доминиканската република, бил испанския свещеник Мигел Лорен, но тогава особено внимание на камъка не било отделено. „Piedra azul” означаващо „син камък“ е първото име, което този неповторимо красив минерал получава от местните хора, които понякога намирали малки парченца от него. Когато по-късно през 1974г. бива официално описан, той получава името Ларимар -  на дъщерята на един от откривателите му – Лариса и думата „Mar”, значеща – море.

 

          Митове и легенди

 

      Често би могъл да се срещне с името – Карибски Тюркоаз, Камък на делфините, както и камък на Атлантида. Именно и на последното се приписват дълъг списък с метафизични свойства и легенди.

     Една от тях гласи, че Едгард Кейси (прочут американски пророк и лечител 1877-1945) предсказва, че син камък с невероятна красота ще бъде открит на карибски остров, който е бил част от изгубената Атлантида. Кейси посочва, че той ще притежава необикновени лечебни свойства.

     В много книги за Атлантида се споменава именно Ларимарът, като основен инструмент за лечение на болести. Според друга местна легенда - преди много години Ларимар би могъл лесно да се открие на плажа, но не след дълго не останал никакъв. Според същата тази легенда, ако последваш нагоре течението на реката ще откриеш от къде идва той. В този случай тя се оказала самата истина, тъй като именно следвайки я, двамата изследователи Мигел Мендез и Норман Рилинг намират залежите от минерала през 1974г. Малки парченца били отнесени от речното течение до бреговете на Карибско море, където са отмити и полирани от вълните.

 

          Добива на Ларимар

 

      Всички права за добив на минерала принадлежат на правителството на Доминиканската република, както и концесиите на мините. Работата в мините е много рискова, тъй като не се вземат почти никакви мерки за безопасност. И въпреки обещанията на правителството за по-добри условия на труд, начините за добив си остават примитивни.

     Работниците използват основно ръчни инструменти – чук, длето и лопата. Мините се разработват без никакъв план и организация, като всеки миньор има свой тунел, от който добива минерала. Кислород се набавя с помощта на дизелови генератори, които в миналото не са успявали да снабдят с достатъчно свеж въздух мината и това е причината много работници да загубят живота си. С приключването на работния ден генераторите се изключват , като преди това работниците трябва да се предупредят, защото  за да се излезе от мината може да са необходими повече от 20 минути.

     По време на дъждовния период мините не работят, тъй като биват наводнени. Не е известно колко точно Ларимар има останал, като се предполага, че находищата може да се изчерпят всеки един момент. Ясно е само, че запасите са ограничени! Според  различни източници става все по-трудно да се добива минерала от най-желаният син цвят и всичко, което се извлича е ценно. От половин килограм добита руда се получават около 150гр. материал, след почистването му остават около 50гр. парченца подходящи за обработка, а от тях остават едва 5гр. първо качество от камъка. Цветовете варират от бяло, светло синьо до синьо-зелен и най-желаният - тъмно син цвят.

     Както в началото споменахме - Ларимарът е сравнително мек камък и лесно би могъл да се нарани, затова е препоръчително да сте предпазливи при комбинацията му в бижута с минерали с по-висока от неговата  твърдост. Красивият му син цвят е възможно да избледнее при продължително излагане на силна слънчева светлина! За да съхраните по-дълго бижуто си от Ларимар е необходимо да се отнасяте с любов и внимание при употребата му.

 

          Свойства и въздействие

 

      Връзката му с морето създава усещане за дълбок мир и спокойствие. Именно водата е елемента на дълбоката емоционалност, красотата на Карибско море олицетворява спокойствие и мир. Белият цвят е елемент на въздуха, олицетворяващ връзката с духовното и едно висше съзнание. Като лечебен камък Ларимарът ще Ви избави от стреса дължащ се на интензивния начин на живот, който водим. Вярва се, че усилва естествените лечебни свойства на организма, като стимулира имунната система.

     Невероятното обаяние на този красив скъпоценен камък го прави особено желан и ценен на всякъде по света. Това е и главния фактор за постоянно растящото му търсене и цена. Но не тя е определяща, а стойността, която му е дала природата! Затова не пропускайте възможността да се сдобиете с частица от тропическия рай наречен Доминикана, като направите поръчка от категорията ни с полускъпоценни камъни!