Перидот

Публикувана на: 2021-01-10 10:21:11
Категория: Скъпоценни камъни

Перидот - История и митология

   Името - Перидот произлиза от Арабски "faridat", което означава скъпоценен камък. Интересно е да се отбележи, че от античността до 18ти век той е бил познат като „topaz”, след което името му неизвестно защо се присвоява от камъка който днес познаваме като Топаз. Историята разказва, че първите екземпляри от минерала били открити от моряци на малък остров в Червено море. Остров изпечен от жаркото слънце, без дървета и живот, но с пръснати по каменистата земя маслено зелени кристали, от които те събрали и отнесли на благородниците в Египет. Този остров в годините е известен с имената Змийски остров, Топазос, Свети Джон и Забаргад, стотици години той е бил единствения източник на така желания минерал, където смъртта си са намерили хиляди роби добивайки го през вековете. Към днешна дата находища на перидот има на много места по света, като някои от най-значимите се намират в САЩ, Танзания, Кения, Китай, Австралия, ЮАР, Мианмар, Норвегия и Пакистан.

   Популярен още като Хризолит или Оливин (всъщност перидот се нарича разновидността на минерала Оливин с ювелирна стойност), перидотът е бил любим камък на Клеопатра, който тя носела освен заради неотразимата му красотата, а и поради способността да пази притежателя си от зли сили. Според някои историци колекцията на Клеопатра, всъщност не е от смарагди а именно от Перидот.

   Дори в средновековието това е често срещано объркване, като например скъпоценните камъни красящи олтара на мощите, на тримата влъхви от катедралата "Свети Петър и Света Мария" в Кьолн - Германия са именно оливини, а не смарагди за каквито са били смятани.

   Древните египтяни го наричали "камък на слънцето", тъй като се предполагало, че пази притежателя си от ужасите на нощта. А носейки го на лявата ръка като талисман се е вярвало, че ще предпази човек от зли духове.

   В ранното християнство се е смятал за свещен, може би и за това все още някои католически свещеници носят пръстени с перидот и аметист символизиращи чистота.

   Вярва се също, че Наполеон е подарил на Жозефина подърък с перидот, като символ на вечната му любов към нея.

   Според хавайската митология кристалите перидот, които местните често намирали във вулканичната пепел всъщност са сълзите на богинята на вулканите, огъня и страстта -  Пилей.

 

Перидот - Научни факти

 

Минерал

магнезиево-железен силикат

Химичен състав

(Mg, Fe)2SiO4

Цвят

средно до бледо-зелен, жълто-зелен

Твърдост

6.5 – 7 по скалата на Моос

Относително тегло

3.27 – 3.37

Индекс на лъчепречупване

1.654 – 1.690

 

   Оливинът като минерал е магнезиево-железен силикат, като именно и количеството желязо в състава му е определящо за наситеността на зеленото в него.

   Въпреки, че е изключително рядко срещано, съществува и перидот който проявява ефекта “котешко око”. Това е оптичен ефект, при който светлината се отразява винаги перпендикулярно на успоредни нишки в минерала и го прави особено интересен. Пример за друг минерал притежаващ такова свойство, може да се даде с полускъпоценния камък - Тигрово око.

   Навярно на скоро сте попадали на новини гласящи "дъжд от скъпоценни камъни вали на Хаваите" или други с подобни заглавия, във връзка с едно от последните големи изригвания на действащия вулкан Килауеа през месец май 2018г. И, ако вулкана може да има някакво извинение за щетите които причини, то това е единствено перидота. Въпреки, че не това е обичайния начин, по който минерала достига до земната повърхност, в конкретния случай статиите може би казват самата истината, а не е поредната фалшива новина с които започнахме да свикваме. Както най-вероятно вече Ви е известно, перидота заедно с диаманта са единствените два скъпоценни камъка, които не са зародени в земната кора, а в мантията и единственият начин да достигнат до нас е посредством вулканични изригвания. Обикновено течната лава пренася минерала от земните недра, като след изстиването и е възможно тя да бъде разрушена и от нея да се извлекат късчета от ценния минерал. В конкретния случай обаче, ситуацията е малко по-различна. Според учените възможен вариант „дъжда от скъпоценни камъни“ да се случва е силно изригващата високо в небето лава да изстива прекалено бързо, като същевременно газовете които  носи в себе си се опитват да я напуснат и така образуват скала подобна на пемза. Именно през дупките на тази скала, парченца перидот си намират път и е възможно да ги откриете в голям периметър около вулкана, без да се налага да разрушавате вече вкаменилата се лава.

   Всъщност съществува и друг вариант минерала да достигне до нас и това е той да попадне на Земята донесен с метеорит от космоса, но това е изключително рядко и едва ли някога ще се доберете до подобен екземпляр. През 2006 година, след седем годишно пътешествие, космическият апарат на НАСА - “Звезден прах” се завръща с проби взети от кометата Wild2. На която учените твърдят, че са открили минерали от преминаването и покрай слънцето или друга звезда извън слънчевата система, като един от тях е именно перидотът.


Перидот - Любопитни факти

   Един от най-красивите плажове на Хаваи и в света е плажът Папаколеа, той е известен именно със зеления си цвят на пясъка, който се дължи на преобладаващия оливин в състава му. Предполага се, че вулканът който е в близост до плажа с изригването си преди около 49 000 години е наситил плажната ивица със зеления минерал. Важно е да се спомене, че колкото и да ви се иска, не може да си вземете пясък от плажа като сувенир или както властите зоват „не отнасяйте нищо освен спомени и не оставяйте нищо освен стъпки в пясъка“. И докато малки песъчинки от кристала са често срещани и на достъпна цена то големите екземпляри са изключително редки.  Всъщност най-големият известен кристал перидот познат на историята е с габарити 6.6/5.1/2.5см. и може да бъде видян в „Природонаучния музей“ в Лондон. Именно и големината е един от основните фактори определящи себестойността на минерала, затова не се учудвайте на разликата в цената при  различните размери перидот.

   Перидотът е един от малкото скъпоценни камъни, които могат да бъдат открити само в един цвят. И докато всички перидоти са зелени, то съществуват различни нюанси, като най-желан е светло зеленият, който се съчетава страхотно в изделия изработени от сребро. Бижутата изработени с перидот са ярки и изглеждат луксозни, но не прекалено. Това ги прави подходящи за носене във всякакви ситуации, както с повод, така и в ежедневието. Като особено впечатляващи са в комбинация с дрехи подсилващи още повече нежните зелени нюанси на минерала. Въпреки, че рядко се срещат, съществуват и имитации на перидота, за това е необходимо да внимавате при покупката му и да се доверите на проверен търговец.

   Труден е за полиране и лесно би могъл да се надраска поради сравнително ниската си твърдост по скалата на Моос - 6.5 до 7, особено ако е в комбинация с други скъпоценни камъни с по-висока твърдост от неговата. В никакъв случай не се препоръчва почистването му с ултразвук или пара, като достатъчно е просто да се изплакне със сапунена вода и мека четка, и след това да се подсуши внимателно. Препоръчва се също да се избягват резки температурни разлики както и третиране с киселини.

 

Перидот - Метафизични свойства

   Това е камъка който ще ви дари с положителна енергия. Вярва се, че ще донесе на притежателя си позитивизъм, като същевременно го избави от самолюбие, ревност и егоизъм. Поради тази си способност се вярва, че ще ви донесе хармония и щастие в приятелските отношения, включително и в брака. В златен обков се смята, че ще избави притежателя си от кошмари.

   Предполага се, че перидотът укрепва имунната система, благоприятства метаболизма и има положителен ефект върху кожата. Балансира биполярните разстройства и има способността да преодолява хипохондрията.


Перидот – Зодиакален камък Везни

   Перидотът заедно с шпинела е един от рождените камъни на месец Август, както е и официален зодиакален камък на родените под знака на Везните!

   Камък е на 16 годишнината от брака, така че ако още се чудете кой е най-подходящият подарък за вашата половинка, то може би бижу с перидот би било един добър избор!

 

   Въпреки, че е един от сравнително достъпните скъпоценни камъни, засиления интерес към минерала през последните години провокира и постоянно растящата му цена. Ако желаете да се сдобиете с естествен перидот и да зарадвате себе си или любим човек, то вие сте попаднали на правилното място. Разгледайте предложенията ни по-долу или посетете категорията ни със скъпоценни и полускъпоценни камъни, където може да откриете още много предложения от доказано естествени кристали на разумна цена!