Родохрозит

Публикувана на: 2018-03-28 19:43:23
Категория: Скъпоценни камъни

   Вярвате ли, че притежанието на парче скала ще накара когото и да е да Ви обича? Ако трябва да сме реалисти, едва ли има скъпоценен камък, който да застави някого да се влюби във вас. Всъщност силата им е по-изтънчена и деликатна от това. Самостоятелно или в комбинация с други подходящи камъни те биха могли да насочат енергията Ви по такъв начин, че сами да откриете голямата любов. Именно и за един такъв минерал ще говорим в редовете по-долу. 

      Добив и находища

   Преди всичко, за да имате възможността да се насладите на този прекрасен минерал той трябва да се извади от недрата на земята. Както се досещате добивът му не е като да береш цветя, това си е тежка физическа работа, дълбоко под повърхността. Този прекрасен камък е толкова рядък, че качествена руда се намира на не много места по света, а именно Аржентина, ЮАР, Перу, Русия, Румъния, Уругвай, Колумбия, Мексико и Япония. Най-търсени цветове от този изключително красив и желан минерал са естествено - червените и изразено розови. Такива образци обаче са изключителна рядкост, като малко са мините по света, където се добива Родохрозит с високо качество подходящ за бижутерията. Една от тези мини е Sweet Home в щата Колорадо - САЩ, която е и единствената в Северна Америка където той се добива с ювелирно качество. През 60те години на миналия век там са открити, едни от най-красивите кристали някога. Мината заработва около век по-рано през 1873г., като тогава от нея е добивано единствено сребро, а минералът е бил пренебрегван. С годините обаче тенденцията се обръща и повишения интерес към скъпоценния камък прави цената на качествените екземпляри многократно по-висока, от тази на същото като обем количество сребро например. Въпреки модерните технологии с които минерала се добива, като проникващ в скалите радар, улавящ наличието на Родохрозит, себестойността по добиването му надвишава тази на откритото количество. Вследствие на това, на 18 октомври 2004г. мината е официално закрита и добивът се преустановява поради ограничения ресурс.

      Генезис

   В метаморфни скали родохрозитът е под формата на вени и запълващ пукнатините минерал, утаен от възходящи хидротермални разтвори. Звучи страшно, но ако го прочетете още веднъж ще разберете, че не е така. Утаяването и кристализацията на тези разтвори има цикличност, и уникалните фактори съпровождащи процеса допринасят за различното оцветяване на пластовете Родохрозит. Отделянето му от скалите става на плочи именно между тези пластове. Някои форми на родохрозита се образуват в скални кухини, където стичащи се по стените им разтвори могат да образуват сталактити и сталагмити. Тези образувания след това най-често се режат на шайби, с красиви концентрични розови кръгове, предназначени за колекционери или бижутерията. Това обаче е изключително рядко, като едно от малкото места където може да се срещне е в Аржентина (на която родохрозита е и национален камък) - сребърните мини на инките от 13 век.

      История и митология

   "Розата на инките" е другото име с което бихте могли да срещнете този минерал. Както сигурно вече сте прочели те са го боготворели, като са му придавали особено значение. Вярвали са че това е кръвта на техните отминали крале, превърнала се в камък. Вярата в него е била толкова силна, че са погребвали покойниците си с "Rosa del Inca", както са го наричали. За което свидетелстват и откритите архиологически разкопки. Заслугите за заработването на една от най-известните мини в сегашна Колумбия, някога част от империята на инките през 13 век, са на Виракоча или Инка Рипак - владетел на инките. Със замирането на империята мините са изоставени и така през следващите седем века. За този период сталактитите и сталагмитите в мината добиват впечатляващи размери, докато през 1937г., немският геолог Франц Мансфийлд добива от там огромно количество от скъпоценния минерал.

   Според древна легенда, някъде в дълбока пещера под Андите лежи огромен Родохрозит с формата на сърце, който се смята, че е сърцето на майката Земя. Същото поверие гласи, че то бие веднъж на двеста години, а местните пазят в тайна точното му местонахождение.

      Метафизични свойства

   Розовият цвят представлява елемента на огъня във Фън Шуй. Ако поставите Родохрозит в югозападната част на Вашето жилище, ще заздравите любовта и щастието в семейното огнище.

   Според някои е определян като най-силният камък на любовта, а също, че привлича перфектната такава. Енергията която струи от него е същата като тази на любовта - силата, която движи вселената. 

   Притежавайки силна, но същевременно нежна и любяща енергия, родохрозитът ще Ви дари с мир и спокойствие по време на медитация. Възнаграждава покровителя си с позитивност и му помага със себе оценката, като го избавя от емоционалния стрес. Засилва самоувреността и любовта към себе си.

      Бижута с Родохрозит

   Със своите интригуващи цветове е особено желан за изработката  на бижута със скъпоценни камъни. Но е добре преди това да се запознаете с някои от неговите особености за да не останете разочаровани.

   Родохрозитът е мек минерал, което го прави не особено подходящ за ежедневна употреба или в комбинация с други скъпоценни камъни с по-висока от 3.5-4 твърдост по скалата на Моос. Разбира се, както всички останали минерали е желателно да не го излагате на агресивни домакински препарати и прекомерно загряване. Почиства се със сапунена вода и мека кърпа, като ултразвукови вани не са препоръчителни.

   Изложен на атмосферно влияние, родохрозита е възможно (в редки случаи) да образува тънък манганов окис по своята повърхност, което може леко да потъмни розовия му цвят.

      Зодиак

   Зодиакален камък е на скорпиона, подходящ е за носене от всички зодии, но най-силно влияние той има именно върху родените в периода 23 октомври - 21 ноември.

   Ако търсите правилния начин да кажете "обичам те", ако сте от хората които мислят, че по-лесно е да изразиш любовта, отколкото да я опишеш с думи, то този скъпоценен камък е великолепното решение. Посетете продуктовата ни страница, от където може да се сдобиете с превъзходни мъниста Родохрозит на достъпна цена и оставете красотата да говори вместо вас.

Свързани продукти