Рубин: Какво да знаем за него

Публикувана на: 2016-12-10 19:33:14
Категория: Скъпоценни камъни

     Според класическите разбирания камъните се делят на скъпоценни и полускъпоценни. Рубинът се нарежда заедно с диаманта, сапфира и изумруда сред най-желаните минерали в Света. Все по-често, дори и в България се налага разбирането, че всички камъни са скъпоценни и се избягва тяхното разделяне. По-скоро те се делят според характеристиките и свойствата, които притежават, отколкото според основаващи се на остарели догми разбирания. Повече за класификацията и качествата на скъпоценните камъни може да прочетете в тази тема, а сега отбратно към рубина. Още от древни времена той е бил сочен за „Кралят на скъпоценните камъни“. Червения му цвят символизира едновременно страст и сила, любов и приятелство. Според съвременния календар – рубинът е рожден камък на тези родени през месеците Юни - Юли, а според зодиакалния знак е скъпоценния камък на Козирога.

   

     Физични свойства и обработка на рубина

     Както и сапфира, рубинът е част от семейството на корунда. Корундът би могъл да се открие в много различни цветове, като по принцип той е напълно прозрачен, но ако се добави малко Хром, той добива така обичания червен цвят и се нарича Рубин. Разбира се това не се случва толкова просто, а е сложен процес за който са необходими определени природни дадености и милиони години!

     Естественият Рубин може да се срещне в различни нюанси от розов до червен, като най-желаният цвят разбира се е тъмно червения, по-известен като „гълъбова кръв“. Както се досещате такъв Рубин е изключително скъп и рядък,  за това в бижутерията често се използват различни методи за обработка, които допълнително подобряват визуалните му качества. Най-често срещаният метод  е нагряването. Почти всички рубини на пазара (ако не и всички) са преминали през подобна процедура. Обикновено в суров вид минерала по-скоро е розов, не прозрачен и с различни примеси, като при загряване до определена температура – около и над 1500 градуса Целзий, тези включвания напускат минерала, като едновременно с това цвета му става по-наситено червен. Друга популярна обработка е запълване на микропукнатините в кристала със стъкло, с което той придобива монолитна прозрачност и чистота. Трудно с невъоръжено око и хора без опит биха могли да установят през какви процедури е преминиал минерала. Това става с помощта на микроскоп и специално осветление.

 

     Находища на Рубин

     Рубин се добива на различни места по Света – Мианмар, Тайланд, Камбоджа, Танзания, САЩ, Австралия и много други. Разбира се не навсякъде качеството може да бъде еднакво и предвид това има рубини, като тези от Мианмар (Бирма), Шри Ланка и Виетнам, които са значително по-красиви и скъпи от тези добити в САЩ например.

 

     Грижа за рубина

     Рубинът е много твърд минерал с твърдост 9 по скалата на Моос, което го нарежда непосредствено до диаманта.  Разбира се това много зависи от вида обработка, примеси и др. По принцип няма специални изисквания за поддръжката на бижута с Рубин, но е желателно да избягвате използването на силни химикали, които биха могли да увредят визуалните му качества. Обикновено сапунена вода и мека кърпа са напълно достатъчни за почистването му. Разбира се, тъй като е изключително твърд, би следвало да се внимава при комбинацията му с други камъни с по-малка твърдост, защото е възможно да ги нарани.

 

     Рубинът в историята и митологията

     Рубинът е един от най-значимите в исторически план скъпоценни камъни. Споменава се четири пъти в Библията, заедно с определения, като красота и мъдрост. Според древните Индуси, този който дари Рубин на бог Кришна, ще бъде император след прераждането си. Според други легенди Индийците са вярвали, че притежавайки Рубин, човек ще заживее в мир с враговете си. В Мианмар древните войни са смятали, че Рубин в плътта им би ги направил недосегаеми за враговете. Бил е наречен най-ценният от дванадесетте камъка създадени от Бог. В зората на съвременния западен Свят, този скъпоценен камък е бил сред най-желаните от благородници и хора с положение в обществото. Като те са смятали, че с помощта му ще се сдобият със здраве, богатство, мъдрост и успехи в любовта.

     Червеният цвят е цвета на силните емоции, а именно любов и гняв, страст, и ярост. Асоциира се с обекти на желание, като например спортни автомобили или цветето на любовта – розата. В древни времена хората са вярвали, че рубинът е извор на живота поради червения му цвят, който се свързва с кръвта.

     Тъй като червеното е цвета на любовта, страстта и безпрекословната отдаденост е прието, че именно това символизира и рубина. Затова и рубинената сватба, която отбелязва 15 и 40 годишнината от сключване на брака се нарича така. Той символизира вечната любов и страст, които са все така силни, дори и след толкова години съвместен живот. Обикновено на този юбилей се подарява бижу с Рубин на любимия човек в израз на това, че страстта и пламъка още горят.

 

     Метафизични свойства на рубина

     Вярва се, че ще запали искрата в живота на тези, които са загубили пламъка! Стимулира креативността, изчиства съзнанието, като Ви прави по-концентрирани и мъдри. Според някои поверия, докато носите Рубин със себе си винаги ще се радвате на завидно благосъстояние. Според древни писания Рубин се е използвал за пречистване на кръвта, а също и като защитен талисман във времена на чума. Все още се вярва, че той е способен да пречисти тялото от вредните токсини, че лекува трески и инфекциозни заболявания. Смята се, че е изключително полезен за сърдечно съдовата и репродуктивната системи, както и бъбреците. Ако сънувате Рубин, то това се тълкува като знамение, че Ви очакват пари и богатство.

   

     Рубин и Зодиака

     Родените между 22 Декември и 21 Януари, тези под астрологическия знак – Козирог са щастливците, чиито зодиакален камък е рубина. Това е скъпоценния камък, силата на който има най-силно въздействие именно върху тях.

     Ако желаете да направите неповторим подарък на любимия човек, с който да засвидетелствате своята привързаност, то идеалното предложение е именно ръчно изработено бижу от Рубин. А такъв, както и други прелестни минерали разбира се може да откриете в категорията ни със скъпоценни камъни.

Свързани продукти