Турмалин

Публикувана на: 2023-06-28 08:47:58
Категория: Скъпоценни камъни

      Турмалина е необикновен минерал, който бихте могли да намерите в богата палитра от цветове, което разбира се го прави доста популярен в бижутерията. Примесите в кристалната му структура обуславят неговия цвят. Като това, както се предполага са нечистоти, такива на които мястото им не е там, в един перфектен свят разбира се. Въпреки, че е в природата на човек да се стреми към съвършенство, то не винаги носи щастие. Така е и с турмалина, който е типичен пример, затова как несъвършенствата са всъщност това, което прави един камък скъпоценен и така желан от всички.

      В следващите редове ще ви запознаем на кратко с физичните характеристики на турмалина, като само ще нахвърлим основните от тях, които може да представляват интерес, но и да успеете да добиете обща представа за минерала. 

Твърдост 7 – 7.5 по скалата на Моос – това го прави един от твърдите минерали, като имайте предвид, че може да надраска стъкло или други по-меки минерали, когато е в комбинация с тях. Така, че имайте едно на ум при изработката на бижута!
Цвят Както вече знаете цветовете на турмалина могат да бъдат най-различни, но някои от основните са черен, розов, зелен, червен и син
Блясък Стъклен до смолист, притежава блестящ, стъклен външен вид
Прозрачност Според кристалната структура и примесите, турмалина би могъл да бъде от напълно непрозрачен до прозрачен
Плътност Плътността на минерала също варира според състава и кристалната му структура в границите от 2.8 – 3.3 г/см3
Електрически свойства Турмалинът проявява пироелектрични и пиезоелектрични свойства, по-просто казано, генерира електрически заряд при натиск или топлина

 

      Физичните му характеристики го правят популярен минерал, както в бижутерията, така и в други сфери, като електрониката, алтернативната терапия или оптиката. Например по време на Втората световна война турмалин е бил използван в производството на високо чувствителни измервателни уреди в подводници, както и друго военно оборудване.

      Какво представляват далечните инфрачервени лъчи (FIR) и какво общо има турмалина с тях?

      Далечните инфрачервени лъчи всъщност са вид електромагнитно лъчение, което е с дължина на вълната по-дълга от тази на светлината, но по-къса от тази на микровълните. Такива лъчи се генерират от слънцето и са невидими за човешкото око, но биха могли да бъдат отчетени от термо камери например. Такива лъчи се генерират и от турмалина, като защо това е толкова важно, ще се постараем да обясним в редовете по-долу.

      Далечните инфрачервени лъчи са уникални, тъй като могат да проникнат дълбоко в човешкото тяло и да се усвоят от водните молекули, като ги накара да вибрират и произвеждат топлина. Може да си представите например обикновена микровълнова фурна намираща се почти във всяко домакинство, принципа при нея е същия. Микровълни атакуват водните молекули, карайки ги да вибрират и отделят топлина, там разбира се дължината на вълната е друга, както и мощността. При далечните инфрачервени лъчи обаче този ефект не само, че не е отрицателен (т.е не очаквайте да ви свари) за човешкото тяло, а дори напротив, топлината която се отделя, би могла да спомогне за подобряване на кръвообръщението и изобщо за подобряване на цялостното здравословно състояние на човек. Далечните инфрачервени лъчи се използват в различни терапевтични практики, като сауни, загряващи матраци, масажиращи легла и много други.

      Освен източник на далечни инфрачервени лъчи, турмалинът генерира и отрицателно заредени йони, които се предполага, че неутрализират свободните радикали, като допринасят за по-добрият тонус и здравето като цяло. Свободните радикали не са предмет на темата ни, но все пак е добре да споменем, че това определено не е нещо което искаме в тялото си!

      Към положителните за здравето ни свойства на турмалина се приписват:

  1. Подобрено кръвообръщение и насищане с кислород, както споменахме по-горе благодарение на далечните инфрачервени лъчи
  2. Подсилен имунитет – според някои проучвания, лъчението на турмалина допринася за активността на някои имунни клетки, като по този начин подсилва имунния отговор
  3. Влияе положително върху възпалителните процеси – намалява болката и успокоява при различни състояния, като например артрит
  4. Подобрява съня – според някой хора спането върху турмалинов матрак или възглавница подобрява качеството на съня и намаля стреса. Инфрачервеното лъчение стимулира производството на ендорфин, което е и естествен стимулант на настроението.

     

      История, митове и легенди 

      Турмалина притежава история датираща още от древни времена. Името му произлиза от Синхалската дума „turmali” и означава скъпоценни камъни със смесени цветове, отразяващо именно уникалното му качество да има различни цветове в един общ кристал.

      В древен Египет, както и Рим са вярвали в мистичните свойства на турмалина, като го използвали в своите талисмани и амулети, както и в различни ритуали. В древен Китай турмалина е бил също на почит, поради способността си да пази от отрицателни енергии и насърчава здравето, и дълголетието. Някъде през 18ти век, холандски търговци представят турмалин от Шри Ланка на европейския пазар, като той бързо набира популярност сред аристокрацията и бива най-често използван в бижутерията или за изработка на декоративни предмети. По-късно през 19ти век биват открити и по-големи находища от полускъпоценния камък, като от тогава до ден днешен търсенето му и интереса към турмалина непрестанно расте.

      Не малко са и легендите, които се разказват за турмалина и неговия произход, ето и някои от тях.

      Според древна Персийска легенда той се заражда при невероятното му пътешествие през огън и лед. Историята разказва, че турмалина е камък, който е дошъл от небето по време на буря, уловен от придошлите води и отнесен до кипящ вулкан, където бил загрят до изключително високи температури, след което е охладен от ледените води на глетчер, който се намирал в близост.

      Според друга легенда индианско племе веднъж видяло дъга, която излиза от земята и стига до небето. Те решили, че това е мост, който свързва физическия и духовния свят и така последвали дъгата до самия и край, като там, в основата и те открили именно турмалин. От този ден нататък те вярвали, че турмалина ги предпазва от зли сили и ги свързва с духовното.

      Друга древно египетска легенда ни разказва за това как при пътуването си от центъра на Земята, турмалина преминава покрай дъгата, от където идва и изключителното му разнообразие от цветове.

       Цветове и видове турмалин 

      Както вече споменахме турмалин може да се открие в много цветове, в зависимост от примесите в кристалната му структура. По-долу ще ви запознаем с основните и едни от най-желаните от тях, като ще обобщим и някои от техните свойства, и характеристики. Имайте предвид, че цветът и нюансите му варират много в зависимост от локацията от която той е добит, освен разбира се от примесите в минерала.

       Черен Турмалин 

      Или още Шерл това е и най-често срещания вид турмалин, обикновено е с черен или тъмно кафяв цвят, богат на магнезий и желязо. Той е непрозрачен и притежава металически отблясък. Среща се в комбинация с други минерали като кварц, фелдшпат и слюди.

 черен Турмалин 

      Познат е със своите защитни свойства, като се вярва, че може да ви предпази от зли сили, а също така от електромагнитното облъчване, което ни заобикаля в ежедневието. Смята се, че спомага за подобряване на физическата кондиция и пречистване на тялото от токсини. Използва се често като помощник в медитацията, тъй като има свойството да дава усещане за мир и спокойствие, като същевременно ви освобождава от стреса.

      Намира приложение и във Фън Шуй, най-често се разполага след входа на дома или офиса, като по този начин абсорбира негативната и спомага потока на положителна енергия.

      Желан минерал е в бижутерията поради универсалния си цвят и красивия отблясък. Съчетава се изключително добре с редица други минерали, а и сравнително високата му твърдост предполага, че бижута изработени от черен турмалин ще ви радват дълго време, без да загубят очарованието си. Повече за този уникален минерал и свойствата му, както и част от нашите предложения, бихте могли да откриете на линка по-горе.  

      Розов Турмалин

      Розовият или червен турмалин е познат още и като Рубелит, което е форма на елбаита, който се среща като цветове във всички нюанси на спектъра. Розовият турмалин би могъл да варира от светло розово до тъмно червен, както и от прозрачен до напълно непрозрачен. Всъщност цветовете и наситеността му зависят от присъствието на манган и литий в минерала. Интересно е да се спомене, че не рядко в историята се е случвало, считан за рубин скъпоценен камък да се окаже в последствие именно Рубелит – червен или розов турмалин. Един от най-известните рубини – Цезаровият е част от съкровищницата на Руската корона, а преди това на Шведската и Френската. Дълго той е бил един от най-желаните и ценени, докато през 1922г. минералогът Александър Ферсман не установява, че това всъщност не е рубин, а рубелит.

 розов Турмалин 

      В индуизма розовият турмалин се свързва със сърдечната чакра и се вярва, че той ще помогне на притежателя си с насърчаване на любовта, състраданието или емоционалното изцеление при нужда.

      Във Фън Шуй розовият турмалин се асоциира със страстта, креативността и самоувереността.Обикновено се поставя в югозападната част на дома, за да насърчи именно тази своя енергия.

      Смята се, че притежава сила, която ще ви помогне да намерите емоционален баланс, ще ви дари с жизненост и креативност.

      Един от най-желаните видове турмалин в бижутерията, именно поради поразителния си цвят. И въпреки, че не е толкова рядък минерал, някои по-големи образци или такива с ювелирно качество, биха могли да достигнат до изключително високи цени.

       Разноцветен Турмалин

      Разноцветният турмалин е уникален полускъпоценен камък.  Като казваме уникален то той наистина е такъв, тъй като всеки един екземпляр притежава собствена красота, индивидуалност и очарование. Цветове, които би могъл да бъде са розов, зелен, син, жълт, кафяв, червен, черен както и микс между тях. Например един от най-желаните и разбира се отличими видове разноцветен турмалин е диненият турмалин. Нарича се така поради асоциацията именно с отрязания плод, представлява розово или червено ядро оградено от зелена периферия. Той е типичен пример за това как природата може да ни очарова и съчетае два или повече турмалинови кварца с различни палитри в уникална, естествена, и неповторима красота.

разноцветен Турмалин

      Зелен Турмалин

      Зеленият турмалин може да бъде Елбаит или дравит, понякога може да го срещнете и като верделит. Последното идва от думата verde, означаваща зелен в някои езици. Това наименование не е много коректно, но все пак е добре да знаете, за кой минерал става въпрос, когато го срещнете. Преди да бъдат разработени достатъчно находища на турмалин, някой от цветовете са се намирали в определени региони на света. Като например, когато чуете бразилски турмалин, най-вероятно става въпрос именно за зелен турмалин, отколкото за локацията от където той е добит. Интересно е да знаете също, че турмалини с ювелирно качество са изключително редки, същото важи с пълна сила и за зелените турмалини. Затова често срещано е при обработката на турмалини, за да придобие така желаната прозрачност и чистота, непрозрачен турмалин да преминава през термична манипулация с което се постига и желания ефект. Както и при много други скъпоценни камъни съществуват и лабораторно отгледани турмалини, но при тях това обикновено е с изследователски цели. Емоционалното въздействие на зеления турмалин върху човек също не е за пренебрегване. С негова помощ ще се освободите от задръжките и ще бъдете по-склонни да опитвате нови неща. Ще ви накара да гледате от веселата страна на живота и да не вземате себе си прекалено сериозно. Ще ви помогне да гледате на промяната, като на приключение и нещо различно, нещо от което имате нужда, а не да се страхувате от нея.

      За неопитното око е трудно да разграничи смарагд и турмалин с ювелирно качество. Именно и поради това, често се случва двата да се бъркат. Както единия, така и другия дължат зеления си цвят на наличието на хром и ванадий в състава, и притежават близки оптични характеристики, както и сходна твърдост по скалата на Моос. Най-лесно и точно, кой минерал какъв е, ако нямате и от двата пред себе си, може да се определи чрез индекса на лъчепречупване, но за това е необходима определена техника, с която не всеки любител разполага.

      Син Турмалин

      Синият турмалин или познат още като Индиколит, може да бъде от светло син до наситено, тъмно-синьо. Той е и по-скъп от зеления турмалин, поради тази причина често може да срещнете синьо-зелен или откровено зеленикав турмалин, да бъде предлаган за син. Въпреки, че възприятието на цветовете може да бъде индивидуално за всеки човек, е добре да имате предвид споменатата търговска практика. Както при зеления турмалин, така и тук, за да се постигне така желаната чистота и прозрачност, често се прибягва до термична обработка.

      Изключителен инструмент в ръцете на лечители и хора които се занимават с неземното, именно поради способността му да улавя и пренася високите вибрации на духовното царство, като същевременно ги насочва на правилното място.

      Сините кристали носят вяра, търпение и уважение, давайки ни силата да бъдем по-искрени и отговорни. Светлосините такива ни учат да приемем живота си, да изгладим различията и потърсим прошка. Учат ни също на човечност и чест.

      Според древна легенда синият турмалин се е формирал от сълзите на богинята на небето, която се просълзила от щастие при вида на земната красота. От тогава се смята, че полускъпоценният камък е дар от небето и е символ на мир и хармония.

      Най-скъпият от турмалините е не безизвестният Параиба турмалин. Нещо повече, той не само е най-скъп сред турмалините, а е и сред най-скъпите скъпоценни камъни като цяло. Изключително рядък с неповторимия си неоново син цвят, той става известен на широката аудитория през не толкова далечната 1989 година. Както вече споменахме, цветовете на различните турмалини и като цяло се дължат на различните примеси в тях, в случая параиба турмалина дължи уникалния си цвят на комбинацията от химичните елементи Бор и Мед. Високата концентрация на мед е и причината за сияйните сини и зеленикави нюанси на минерала. Понякога, дори доста често в него присъстват и други примеси като манган примерно, поради което се налага допълнителна термична обработка за да се отстранят. Името Параиба произлиза от едноименната област в Североизточна Бразилия, от където той е бил открит и от където единствено се е добивал до началото на 21 век. Малко след като ресурсите започват да се изчерпват биват открити нови находища в Нигерия и Мозамбик, както и други локации в Бразилия. Въпреки новите находища, това си остава един от най-редките и желани полускъпоценни камъни, като най-качествените и търсени са екземплярите добити от Бразилия. 

      Турмалин и зодиак 

      По принцип турмалина не присъства в списъка с официални зодиакални камъни. Но пък присъства в разширения списък и се асоциира със зодиите Телец, Дева, Везни и Козирог. От свойствата му, разбира се биха могли да се възползват всички, без значение под кой от зодиакалните знаци те са родени.

      Официален рожден камък е заедно с опала, на родените през месец Октомври. Като към списъка с рождени камъни на „Американската асоциация на бижутерите“ той е добавен на малко по-късен етап именно поради непрекъснато растящия интерес към него.

      Повече от 5000 години, в Китайската Традиционна Медицина се използва турмалин за лечение на различни заболявания, като според техните разбирания той е източник на Чи енергия, която сама по себе си е енергията, която ви изпълва с живот и здраве. Независимо, дали вярвате в метафизичните свойства на минералите или сте по-склонни да се осланяте на науката, турмалина е този който ще ви накара да повярвате в силата му и в двата случая! Някои може да твърдят, че турмалинова терапия ще ви избави бързо от всякакви заболявания, но това разбира се няма как да е вярно. Турмалина не е панацея, както с всичко хубаво и там нещата се случват бавно и е необходимо търпение. Ако пък сте решили да се възползвате от неоспоримата красота на минерала вие също няма да сбъркате. Както по-горе споменахме визуалните му качества по никакъв начин не отстъпват на физичните му свойства, дори напротив, той е най-вече прочут именно с тях. С прекрасните си цветове, завладяваща история обвита в мистика, физичните си свойства, този ослепителен полускъпоценен камък продължава да бъде един от най-желаните в бижутерията. Разбира се богато разнообразие от турмалини, както и много други обработени минерали, с които бихте могли да ги комбинирате, може да откриете в категорията ни със скъпоценни и полускъпоценни камъни, която ви каним да посетите.

 

      Експертна оценка удостоверяваща някои от полускъпоценните камъни, които предлагаме, включително и турмалини, бихте могли да откриете на следния линк.