Смарагд - Изумруд 7мм. Покажи в цял размер

Смарагд - Изумруд 6мм.

060183

2,65 лв

2,65 лв за 1 брой

Смарагдът (изумрудът) е скъпоценен камък, разновидност на минерала Берил. Както е известно берила е прозрачен минерал, но включванията в него определят различното му оцветяване. Като най-известните му разновидности са именно Смарагд, Аквамарин, Морганит и Хелиодор.

При аквамарина и морганита причина за оцветяването са желязото и йони на мангана, докато източник на зеления цвят на смарагда най-често е химичния елемент - Хром. Въпреки относително високата си твърдост по скалата на Моос - около 7.5-8, примесите в минерала са тези които определят неговата здравина. Колкото повече са те, толкова е по-крехък и вероятността да бъде разрушен или наранен е по-голяма.

Името му произлиза от древногръцки “smaragdos” – означаващо зелен камък. От хилядолетия смарагдът е един от най-желаните скъпоценни камъни, както е и най-известния такъв със зелен цвят. Заедно със сапфира, рубина и диаманта е класифициран като скъпоценен камък (останалите са полускъпоценни), но в последните години подобно разделяне все по-често се избягва.

Важно е да се отбележи, че на пазара са се наложили лабораторно създадени смарагди или още наречени „синтетични“. Това в действителност е истински смарагд, който споделя абсолютно същите физични свойства като естествения, с малката разлика, че не идва от природата! Обикновено такива камъни се отличават с изключителна чистота и прозрачност, и се използват основно в ювелирната бижутерия.

 

Смарагдът е официален скъпоценен камък на родените през месец Май и на тези родени под зодиакалния знак – Рак. Подходящ е за носене от всички зодии.

Напишете Вашето ревю

Смарагд - Изумруд 6мм.

Смарагд - Изумруд 6мм.

Напишете Вашето ревю

Статии засягащи продукта