Топаз 6мм. Покажи в цял размер

Топаз 7мм.

070186

2,50 лв

2,50 лв за 1 брой

   Топазът може да бъде открит в доста богата гама от цветове и техните нюанси. А именно син, зелен, кафяв, жълт, розов, червен, лилав, както и безцветен. Сами може да предположите, колко лесно човек би могъл да се подведе от това богато разнообразие. Точно поради това, векове наред камъни с жълтеникав цвят били наричани топаз. Без да се предполага, че това могат да бъдат редица други кристали, какъвто е например Цитрина. Има различни теории за това от къде произхожда името на този прекрасен скъпоценен камък.  

   Според една от тях, той го получава от малък остров в Червено море - известен в миналото като Topazios,  където се предполага, че е добиван минерала. Този остров също е познат като едно от местата където в древността е добиван в големи количества друг изключително желан полускъпоценен камък - перидота. Това прави тази теория по-малко вероятна именно поради честото объркване на двата минерала в миналото. 

   Според друга от тях името му произлиза от санскрит “tapas” значещо “огън”. Като всъщност и това може би е думата, която описва най-точно жълто-оранжевата разновидност на кристала. Която е и най-често срещана, и с която се свързва всъщност той в миналото.  

   Последните години на пазара се е наложила основно синята му разновидност, но е добре да се знае, че такъв цвят топаз е изключително рядък и почти невъзможно да се открие в естествения му вид. Именно поради това най-често и масово предлаганият син топаз е станал такъв след облъчване с гама лъчи и загряване на прозрачен кристал. Това разбира се не го прави по-малко желан. Дори напротив, много хора търсят най-вече именно този цвят при покупката на топаз или изработени с него бижута. Топазът обикновено е с почти перфектна чистота, което го прави един от малкото скъпоценни камъни с подобна характеристика на сравнително достъпна цена. Най-известният и разбира се този с най-висока себестойност топаз е с оранжев до червено-оранжев цвят и е познат като „императорски“.  

   Както повечето скъпоценни камъни и той е обгърнат в мистика, а във вековете му се приписват редица метафизични свойства. Назад във времето египтяни и римляни го свързват най-вече със слънцето именно заради топлия му жълто-оранжев цвят с който е бил популярен. Той е един от деветте свещени камъка в индуизма, според вярванията ще донесе на притежателя си дълъг живот и бистър ум. Предполага се, че стимулира креативността и концентрацията, бори темперамента и освобождава от малодушие. Смята се също, че носейки топаз като талисман ще ви предпази от злополуки и ще ви дари с интуиция, привлича верността и приятелството. 

   Поради своята твърдост топаза е подходящ за изработка на изключително разнообразие от бижута. Няма нужда от специално внимание 

   Интересно е да се спомене, че топазът е камъка който се подарява за четвърта и деветнадесета годишнина от брака.

   Официален зодиакален камък е на родените под знака Стрелец, освен това се свързва със зодиите Скорпион и Лъв. Подходящ е за носене от всички!

   От съвременните рождени камъни топазът е официален на родените през месец Ноември, докато при традиционните той се асоциира с месеците Август и Ноември.

 

  • Диаметър на отвора: 1мм.
  • Диаметър: 7мм.
  • Материал: естествен Топаз

Напишете Вашето ревю

Топаз 7мм.

Топаз 7мм.

Напишете Вашето ревю