Лепидолит 10мм. Покажи в цял размер

Лепидолит 10мм.

Красиви мъниста естествен Лепидолит

Повече детайли

100196

0,60 лв

0,60 лв за брой

 Физични свойства на лепидолита

 Лепидолита в природата може да се открие в много цветове, а именно - червен, сив, жълт, прозрачен, както и розово-лилав. Точно и лилавият утенък е причината, когато за пръв път е открит през 18ти век да го именуват “лилалит”.

 Спада към групата на слюдите, притежава перфектна цепителност в гъвкави листове и е най-разпространеният минерал съдържащ литий, също така е и е един от основните му източници. Твърдостта му по скалата на Моос е около 2.5-3.5, което го прави сравнително мек минерал. Името му произлиза от гръцкото “lepis” - люспа, именно и люспестата му структура е причината която го прави почти невъзможен за фасетиране минерал, дължащо се на различната твърдост между отделните слоеве. Листите (слоевете) са съставени от литиево-алуминиев силикат, а спойката между тях е от калиеви йони.

 структура лепидолит

  Често може да бъде открит в находища с други минерали като кварц, фелдшпат и турмалин, поради което присъствието им в бижута израбоитени от лепидолит не е изключено. Някои от значимите находища на минерала се намират в Бразилия, Русия, САЩ и Канада.

  Любовта към минерала в бижутерията и налагането като скъпоценен камък се дължи на нежния му розово-лилав цвят, който е в следствие на следи от манган в химическия му състав.

 
Метафизични свойства

 Възможно е да го срещнете и като “камък на спокойствието”, това му прозвище се дължи на грижовната и успокояваща сила, която минерала притежава. Вярва се, че би бил от голяма полза за хора, които са изложени на стрес и се чувстват изнервени, като има способността да ви дари с вътрешен мир. Използва се за преодоляване на емоционални или психически зависимости. Предполага се, че едно от свойствата му е да блокира и пречиства електромагнитното замърсяване, свързано с всичко което ни заобикаля - като компютри, телефони, рутъри и много други устройства в живота ни. Затова носенето на бижута с лепидолит в ежедневието, а не само за украса, би имало и практическо приложение за емоционалното ви и физическо здраве. Страхотен камък за използване при медитация.

 Други свойства, които се приписват на скъпоценният камък са: способността му да ви помогне в борбата с депресията; ще ви накара да обичате себе си и да бъдете по-малко песимисти; с успокояващата си енергия ще ви накара по-бързо да овладявате гнева.
 

Зодиакален знак

 Свързва се със зодиакалния знак Везни, като съответно тази зодия би била и най-облагодетелствана от свойствата му. Подходящ е за носене от всички зодии.

 

В бижутерията 

 Поради физическите му характеристики, както вече беше споменато, лепидолита не се фасетира, а най-честато се шлифова и се правят кабушони и мъниста с обла форма, с които могат да се изработят различни огърлици, гривни, пръстени, колиета и много други. Стои еднакво красиво както в сребърен, така и в златен обков.  Розово-лилавите му цветове го правят особено привлекателен за нежната половина на човечеството. Въпреки, че изглежда доста здрав, лепидолита както вече споменахме е мек минерал в сравнение с много други. Няма особени изисквания отностно грижата която трябва да полагате, но както всички останали е желателно да се отнасяте с внмиание към него. Пазете го от натиск, високи температури и домакински химикали (нещо което важи за почти всички минерали). Ако спазвате тези елементарни условия е сигурно, че бижутата от лепидолит ще ви радват много дълго време. Почистване с хладка сапунена вода и подсушаване с мека кърпа, обикновено е напълно достатъчно да поддържате лепидолита в перфектен вид. Поради слюдестата му структура е възможно на местата на допир с тялото или дрехи, там където има триене, да наблюдавате отблясъци като брокат, но това не е нещо, което трябва да ви притеснява.

 Лепидолитът е сред най-красивите скъпоценни камъни, с които може да се сдобиете. Нежните му розово-виолетови цветове и свойствата, които притежава го правят просто задължителен минерал за вашата колекция.

  • Диаметър на отвора: 1мм.

Напишете Вашето ревю

Лепидолит 10мм.

Лепидолит 10мм.

Красиви мъниста естествен Лепидолит

Напишете Вашето ревю