Кианит

Публикувана на: 2015-09-04 19:12:22
Категория: Скъпоценни камъни

            Състав

   Един от най-красивите минерали със син цвят в природата! Кианитът се отличава с ослепителни нюанси на синьото, по някога с ясно очертано зониране и то в един и същи кристал. Кианитът всъщност е алуминиев силикат с химична формула Al2SiO5. Интересено е да се отбележи, че абсолютно същата химична формула той споделя с още два минерала - Андалузит и Силиманит. Минераили, които споделят  еднакъв химичен състав, но са с различна структура се наричат полиморфни. Налягането и топлината са двата фактора, определящи образуването на трите полускъпоценни камъка. При наличие на висока темепература се образува - Силиманит, при по-ниско налягане - Андалузит, а при високо налягане - Кианит.

         

            Необичайна Твърдост

   Според скалата на Моос, кианитът притежава двойна твърдост. (скалата на Моос е приета за определяне твърдостта на минералите и се състой от 10 степени, като най-твърд със степен 10 е диаманта, а най-мек със степен 1 - талка).

   В равнината на цепителност той е изключително мек, докато при 45 градуса спрямо същата тази равнина, неговата твърдост доближава тази на диаманта. (това бихте могли да видите на долната снимка, където ясно се очертава слоестата структура на камъка).

Кианит цепителност   Крехък минерал и като такъв е доста труден за обработка, ето защо рядко бихте могли да го срещнете в бижута, което го прави доста "екзотичен". Най-често срещаният цвят Кианит е именно синия, той е и най-желан от ценителите на този красив минерал. Също би могъл да се срещне и в по-щирока гама от цветове, а именно синьо-зелен, сив, черен, кафяв и по-рядко розов.

 

            Произход

   Едни от най-старите находища на Кианит се намират в Швейцария, като от там са и някой от най-красивите екземпляри. Други места с промишлен добив са Кения, Франция, Италия, Мианмар и др. През годините кианитът е бил познат с различни имена, често в миналото е бъркан със Сапфир, като някой от названията му са именно производни на сапфира. Кианит произлиза от гръцката дума "kyanos", което значи "син". Друго назавание, с което също би могъл да се срещне е "Дистен", идващо от гръцките "di" - две и "stenos" - твърд поради по-горе споменатото му свойство да притежава двойна твърдост. Има свойството при интензивно нагряване да увеличава почти двойно своя размер. Способността да устоява на високо налягане и топлина допринасят за налагането му в различни сфери на производството. Пример би могъл да се даде с употребата на Кианит в керамиката на автомобилните свещи.

         

            Метафизични свойства

   Назад в историята този минерал е бил по-скоро пренебрегван поради сходството и объркването му със Сапфир. Той притежава необичайна енергия и добива все по-голяма популярност сред лечителите.  Особено подходящ е в медитацията, тъй като с негова помощ бихте могли да отворите и насочите чакрите, което го прави доста полезен инструмент. Много важно свойство на кианитът, е че той е един от двата минерала, които пречистват негативните енергии, но не ги абсорбират и така не се нуждаят от пречистване! Другият такъв минерал е Цитрин. Ако държите Кианит под възглавницата си, то той ще Ви помогне да разчетете сънищата си и да вникнете в тяхното значение. Ще Ви дари с покой и ще Ви избави от напрежението, дължащо се на интензивното ежедневие.

           

            Зодии

Астрологическите знаци, с които основно се свързва този скъпоценен камък са: Телец, Везни и Овен, но е подходящ за носене от всички зодии!